top of page
IMG_4721.jpg

Ik heb zelf met dit geweldige ras meerdere nestjes gefokt. 

Wij doen actief mee aan jachtevenementen en wedstrijden.

 

Een Flatcoated Retriever moet regelmatig getrimd worden. Zelf kun je tussen de trimbeurten door ook wel wat doen. 

 

Maar een trimbehandeling door een rasspecialist is hierdoor niet te vervangen.

Hoe verzorgen we een Flatcoated

De vacht van de Flatcoated Retriever vraagt om regelmatig borstelen. Om de hond er echt mooi uit te laten zien is van tijd tot tijd ook een trimbeurt nodig. Daarbij wordt extra zorg gegeven aan de oren en de hals, de voeten  en de staart. Heel belangrijk is dat het eindresultaat er natuurlijk uitziet. Verzorgd, dat is uitstekend, zeker als de hond naar een tentoonstelling gaat waar het om schoonheid gaat. Maar nooit mag uit het oog verloren worden dat de Flatcoated een werkende jachthond is. Als een getoiletteerde salonjonker mag hij er dus niet uitzien. Dat is ook op een tentoonstelling een minpunt.

Oren
De oren van een Flatcoated Retriever moeten vlak tegen het hoofd liggen met een gladde beharing. Een onverzorgde Flatcoated krijgt al gauw afstaande, dikke, vol behaarde oren, ook omdat oud haar blijft zitten. Vooral achter de oren moet altijd goed worden gekamd en geborsteld. Als je dit niet doet, komen daar dikke klitten. Wollige oren met klitten schaden de gewenste elegante expressie.

Dat overtollige haar moet weg.  Eerst haal je onder het oor het haar rond de gehoorgang met de effileerschaar weg. Opletten dat het afgeknipte haar niet in de gehoorgang terechtkomt. Dan het haar op het oor. Een goede manier is om het weg te plukken. Met duim en wijsvinger trek je verkleurd haar er met kleine plukjes uit. Desgewenst kun je om je duim een rubber trimduimpje doen. Een andere methode is het uitdunnen met de effileerschaar. Dat doe je voorzichtig en in stappen. Je kamt het haar op de oren wijd uit en je knipt een paar maal, van onderaf naar boven. Dan het haar weer naar beneden borstelen en het effect bekijken. Ziet het oor er glad genoeg uit, dan de uitstekende plukjes van boven naar beneden wegknippen met de effileerschaar, en met de gewone schaar de buitenrand en vooral de ronding onderaan mooi rond afknippen. Het effect is adembenemend!

Hals
Een Flatcoated Retriever moet een mooie elegante nekpartij hebben. Met een dik pak haren in zijn hals kan hij die niet laten zien. Honden die wat keelhuid hebben (dat is ongewenst), hebben het beste daarop een zo kort mogelijke beharing, dan stoort dat het minste. Net als bij de oren is het de bedoeling een teveel aan haren weg te knippen. Dat gaat weer met kam, borstel en effileerschaar. De haren naar boven kammen, hier en daar van onder naar boven met de effileerschaar knippen, het haar naar beneden borstelen en kijken. De procedure net zolang herhalen tot het gewenste effect is bereikt. Dan weer van boven naar beneden met de effileerschaar eventueel uitstekende haarpunten weghalen.

Voeten
Met de effileerschaar kun je de flossen tussen de tenen verwijderen. Ga daarbij echter niet te diep tussen de tenen. Het lijkt dan of de tenen niet goed aansluiten en de hond spreidvoeten heeft. De beharing boven op de voet moet dus mooi glad aangesloten zijn. Met de gewone schaar knip je dan het haar aan de zijkant van de voet rondom af. De nagels mogen zichtbaar zijn. Onder de voet mag het haar dat tussen de kussentjes uitsteekt worden weggeknipt. Aan de voorvoet kun je het uitstekende haar achter de voorvoeten, ter hoogte van het voetkussentje, wegknippen. Daarboven moet de bevedering blijven zitten. Aan de achtervoet kan er meestal wat haar weg van de hak. Doe dat met de effileerschaar, van boven naar onder en haal hier niet teveel weg. 

Staart
De lange haren aan de staart eerst uitborstelen en dan goed kammen zodat er geen klitjes in zitten en het dode haar verwijderd is. De staart tot aan de staartpunt recht naar achteren vasthouden. Dan met de effileerschaar de onderlijn in model knippen. Het kortste aan het puntje van de staart (daar mag het haar naar achteren en onderen een centimeter uitsteken), het langste onder de staartaanzet. De lengte van de beharing aan de staart moet in verhouding zijn met de hond en de rest van de bevedering.

bottom of page