top of page

Ugly?


Ugly????? Wie is hier nou Ugly?????

De dwergkees, in Engelstalige landen the Pomeranian genoemd.

Let op de naam!!

De naam “pomeriaan’ is een foute vertaling uit het engels die alleen wordt gebruikt door broodfokkers. Je zal geen fokkers vinden die aangesloten zijn bij een rasvereniging die hun pups 'pomeriaantjes' noemen, want de benaming is gewoon fout.

Dwergkees is de Nederlandse naam voor ‘Pomeranian’

Ze maken een Ugly fase mee, ze zijn niet lelijk….of toch wel?

Bij het wisselen van de puppy vacht op de leeftijd van 4 - 6 maanden start deze fase.

Op de leeftijd van 9 - 12 maanden is de volwassen vacht compleet.

Laten we wat feiten naast elkaar zetten om te snappen hoe deze vachten werken.

Volwassen Pomerianen hebben een dikke onderwol en een dikke bovenvacht, een dubbele vacht dus

De ondervacht is kort en dik, de bovenvacht is lang en vol, dit geeft uiteindelijk de ronde uiterlijk aan de hond

Puppies worden geboren met maar 1 laag vacht, deze vacht is zacht zijde -achtig, hoewel het fluffie lijkt deze vacht is niet vergelijkbaar met de uiteindelijk volwassen vacht.

De Ugly face periode is de overgangs periode van 1 laag vacht naar 2 lagen vacht

Gedurende deze periode kan er ook een heftig rui proces toe treden, en als de eigenaar niet bekend is met dit proces is het begrijpelijk dat die denkt dat zijn pup uit elkaar aan het vallen is.

Alle zachte vacht valt uit, en omdat het eventjes duurt voordat de volledig volwassen vacht compleet is zal de hond dus er niet uitzien, vandaar ook de naam Ugly Fase

Tijdens de lelijke fase valt de laag vacht onregelmatig af, dus de ene maand de rug, de andere maand de poot de andere maand de schouder, daarom ziet de pup eruit alsof hij/zij helemaal scheef geknipt is

Door dit vreemd vacht patroon kan het ook lijken dat de pup magerder is dan wat we gewend zijn, dat kan kloppen, de ronde fluffie vacht is even er niet

In de ugly fase is aan te raden deze vachten niet te knippen, de lange slordige pieken die je ziet zijn eigelijk de bovenvacht die aan het groeien is.

In deze fase heeft meestal baasje dan de neiging om te willen gaan knippen, want laten we eerlijk zijn…..ze zien er niet uit!

Alsof ze door de ratten aangevreten zijn.

Andere baasjes kennen dit fenomeen niet en denken dat hun pup ernstig ziek is(en sommige dierenartsen kennen de ugli fase ook niet), dus hondje wordt door de medische molen gedraaid.

1) omdat de vacht zo dun is is het aan te raden is deze periode de conditie van de vacht en van de huid gezond te houden, door te wassen met goeie shampoo die voed en hydrateerd

2) stopt niet in deze periode de Ugly pup te wassen, ja er zal vacht los komen en dat is juist de bedoeling

3) kam en borstel veel, ook als de plukken eraf vallen, voorkom dat de wol gaat vervilten!!

Het knippen van deze vachten kan pas gebeuren als de volledig volwassen vacht gegroeid is en een gezonde dikke korte ondervacht aanwezig is.

De ondervacht(wol) zal onaangetast bleven bij het knippen, laat je niet verleden om de zogenaamde Boo model te laten knippen want door dit modelletje moetje inde ondervacht knippen ende kans is erg groot(zo niet zeker) dat de vacht hierdoor niet meer zal aan groeien en zelfs scheer alopecia ontwikkeld kan worden.

Schattig maar dit is de consequentie

Mijn advies: neem deze fase met humor op en heb het geduld tot de volwassen vacht compleet is.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
No tags yet.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page